Verum Fictio te espera en Sant Jordi 2025. Este año ha comenzado con el aumento de los miembros del colectivo literario y con nuevas publicaciones que van del thriller al cuento infantil, pasando por las sagas familiares o las tramas intimistas de plena actualidad. Todas las novedades estarán disponibles este 23 de abril en nuestra parada de la calle Consell de Cent, 482, Barcelona.
He aquí algunos ejemplos de lo que encontrarás:
Si tú me dices ven, Lola Toledano González

1966, en un preventorio franquista de la sierra madrileña, dos niñas inician una larga e inquebrantable relación de amistad. Con los años se convertirán en mujeres con una personalidad y una visión del mundo totalmente opuestas.
Adelina es ambiciosa, manipuladora, seductora, con gran sensibilidad creativa. Defiende su voluntad por encima de compromisos y sentimientos. Olga es tradicional, constante, predecible, transparente y, sobre todo, fiel a Adelina, a quien ama sin condicionantes ni reservas.
Dos mujeres diferentes que se complementan, que se necesitan mutuamente desde la complicidad, los afectos, la sexualidad, los conflictos, los silencios… Un canto a la libertad de decidir el propio destino sin barreras infranqueables, sin miedo y sin tabús. Una historia en la que los personajes y sus relaciones tienen alma de bolero.
Lola Toledano González trata en esta novela temas sociales de plena actualidad como la diversidad o el derecho a la muerte digna, a la vez que recorre la época de la Transición y los cambios que esta conllevó, narrados con su habitual estilo intimista y reivindicativo. Pronto, la versión en italiano.
Publicado por Libertània. Ideal para Sant Jordi 2025.
Rastres de fum, Montserrat Vilarmau

Inicis dels anys 80, temps de Transició. En un centre educatiu públic desapareixen diners de forma reiterada, la qual cosa comporta desconfiances i abusos d’autoritat. Quan una educadora a qui es relaciona amb aquestes incidències dona a conèixer la situació als seus superiors de la Generalitat, els esdeveniments prenen un gir inesperat. Aquesta novel·la autobiogràfica porta per títol Rastres de fum, pel fet que moltes de les seves escenes tenen lloc en despatxos on, com en altres dependències d’aquell temps, cap normativa regulava la separació de zones de fumadors i no fumadors, i els espais envaïts pel fum eren una imatge habitual.
On estàs, Pol?, Maria Giberga
El Quim és un nen de tres anys que un dia es va acomiadar del seu germà gran perquè marxava a l’hospital i no entén per què no ha tornat encara. Els pares estan tristos i no tenen ganes de jugar amb ell. Li diuen que el Pol és al cel, però ell el busca per tot arreu i no el troba. Al final descobrirà la manera de comunicar-se amb ell.
VALORS IMPLÍCITS
L’empatia. La gestió de les pròpies emocions. L’amor perdurable envers els éssers estimats. El suport de la família en el procés de dol.
La tercera oportunitat d’en Sergi, Joan Sánchez

Quin motiu poderós podia tenir en Sergi per assassinar un jutge? La tercera oportunitat d’en Sergi és una història sobre un home atribolat pel seu passat, que s’inspira en una pel·lícula d’Ingmar Bergman. El protagonista vol engegar un maquiavèl·lic pla venjatiu. Quan sembla que se’n surt victoriós, el capriciós atzar el duu a veure’s arrossegat per personatges que li capgiren la vida, entrant llavors en una complicada i perillosa espiral d’esdeveniments que no podia imaginar.
La trama es retorça més per la irrupció de narcotraficants afins al jutge que, en una implacable cacera, van darrera d’ell i de la seva família amb tràgiques conseqüències. Lluitar per ells es converteix en la seva tercera oportunitat, que sap que no pot malgastar. No en tindrà cap més. La segona ja l’ha exhaurit amb l’assassinat del jutge. L’amor, l’odi, la venjança, el sofriment i la valentia, són els elements principals conformadors d’una història que va evolucionant a batzegades i d’incerta resolució. El complex triangle entre pare, mare i fill, és una part particular del relat, que destaca pel seu vessant humà, reflexiu i emotiu; com també les incursions als conceptes de llibertat, justícia i educació.

El darrer brot d’Alzina, Josep Lluís Benet Vidal
En Jacky Alzina, l’hereu dels Alzines de Menorca, és el darrer brot, l’únic descendent d’en Diego Alzina. Aquest era un menorquí nascut a Maó, quan Menorca era governada pels anglesos. Aquest senyor va ser objecte d’una calamitat, de manera que els seus descendents van ser forçats a l’exili. En Jacky Alzina, net d’en Diego Alzina, neix a Nova York a principis del segle XIX. Mai no havia sentit a parlar de Menorca, però son pare, a punt de morir per la febre groga, li fa prometre que anirà a Menorca a rehabilitar el llinatge i a recuperar la hisenda familiar. Una contrarietat criminal s’interposa en aquesta promesa i marcarà tota la vida d’en Jacky, el darrer brot d’Alzina.
Psicòleg, escriptor, professor i artista plàstic, en Josep Lluís Benet Vidal ha publicat Somnis a Manhattan, L’insòlit cas de Dmitri i Nicolette i tres novel·les, que formen part de la tetralogia de la Casa de l’Alzina: Forgotten, el nen robat de la Casa de l’Alzina, Quan de senyor em dèiem Milord i El darrer brot d’Alzina. En preparació: Flor de Ausina.
Cuatro inviernos en Bucarest, Joan Mercé

Rumania, 1986. El país vive los últimos y peores años del despótico régimen ceaucista. Liliana Dragu, catedrática de filología, secretaria traductora de la embajada de Francia y guía de turismo, renuncia a su cómoda y previsible vida, enfrentándose al sistema y a la temida Securitate, en la figura del teniente Alexandru. Su objetivo: mantener la relación con Adrià Fornell, un extranjero que visita Rumania para hacer turismo e intentar olvidar sus problemas familiares. A medida que la relación crece, ambos se ven abocados a situaciones al límite de lo verosímil.
Una intrigante historia, basada en hechos reales, cuyos protagonistas padecieron las consecuencias de un régimen represivo, con la ilusión puesta en su futuro, totalmente incierto. Una vivencia afectada por la distancia, los condicionantes de un sistema y los avatares de una época en la cual, tras la caída del muro de Berlín, se inició un cambio de transcendencia histórica.
Sombras inquietas: un viaje a los reinos de lo inesperado, Laura Bonals

Desde las tierras mágicas de la fantasía hasta los oscuros callejones de la realidad, cada relato de esta recopilación presenta una nueva aventura llena de suspense, misterio y giros inesperados. En este libro te adentrarás en mundos donde la línea entre la cordura y la locura se desdibuja, y te enfrentarás a tus propios temores en las sombras más profundas de la noche.
Con personajes que te atraparán desde la primera página, cada relato en Sombras Inquietas te llevará en un viaje emocionante y perturbador donde nada es lo que parece.
Prepárate para sumergirte en un mundo donde la fantasía se entrelaza con la realidad, donde los secretos acechan en cada esquina y donde las sombras revelan verdades sorprendentes.
Jo he robat el manuscrit Voynich, de Josep Torrent i Salvador Casas
Guardonada amb el VI Premi Empordà de novel·la.
Quan Mylene Pemberton Torres, metgessa catalano-neozelandesa, és detinguda, explica al seu advocat, Daniel Roca, que és l’autora del robatori del famós manuscrit Voynich. Un cop coneguda la sostracció, diversos agents volen recuperar la valuosa obra. La poderosa societat secreta Skull and Bones, de la universitat de Yale, posarà en marxa els seus recursos i dos agents de l’FBI seran enviats a Catalunya per recuperar el còdex medieval; alhora, altres persones intentaran aconseguir la peça per qualsevol mitjà, aprofitant que ja no és a la cambra cuirassada de la biblioteca Beinecke.
La protagonista, juntament amb el seu advocat defensor, hauran d’escapar de l’encalçament a què seran sotmesos en una trepidant fugida cap endavant que els durà a la Catalunya Nord, la Val d’Aosta i Sicília, en una vibrant novel·la plena d’acció, enigmes i un final inesperat.
El temps no compta, de Joaquim Micó
El món del crim en una novel·la negra esbojarrada on no manca res per fer-la clàssica: detectiu aficionat i diletant, policies foscos, gàngsters, drogues, assassinats, mesquinesa i fins i tot una femme fatale. Tot plegat farcit d’un humor negre com el gènere.
(…) vaig veure la incitant línia d’un cotxe fosc d’importació que s’havia parat al nostre costat, trepitjant amb una de les seves rodes la bola de xiclet que havia dardat a l’asfalt. Mentre m’entretenia imaginant quin tipus de paio afortunat podia ser el propietari d’aquella magnífica màquina, d’entre les ombres de la finestreta del darrere vaig veure un tub de ferro que em mirava insolent: era el canó d’un revòlver que apuntava al meu cap (…)
Turment i glòria d’un castrato, de Salvador Casas
Venècia segle XVIII. En Silvestrino Bataglia, nen de deu anys, té una veu magnífica. El seu pare, campaner de l’església de Santa Maria Magdalena, esta endeutat fins a les dents per la seva addicció al joc del biribisso. Vendrà el pobre Silvestrino al seu creditor que ja té planejat revendre’l a un maestro, director d’una acadèmia de música, que no dubtarà a treure-li el millor partit fent-lo capar. Mentrestant la mort s’anirà enduent tots els que han participat en la seva castració.
Per si vols més dades del nostre escriptor persistent Salvador Casas.
Les serps impossibles, de Jesús Avilés i Feliu Torrents
Les serps impossibles va néixer de la vivència d’un pagès que va jurar i perjurar que una vegada s’havia topat, cara a cara, amb una serp molt gran, amb cap com de gos i cabellera com de lleó. Aquesta obra és el fruit d’entrellaçar el testimoniatge directe de persones que s’han creuat amb serps singulars amb històries del passat i llocs llunyans.
Algun ésser estrany serpenteja, des de fa temps, entre nosaltres i s’aixopluga en mites, llegendes, supersticions, cançons, menges, bèsties de foc del ric patrimoni cultural català i mundial.
Si t’agrada l’antropologia i la criptozoologia segur que gaudiràs molt d’aquest assaig.
Matrioshka, de Salvador Casas
L’Augusto Monreal ha empresonat en Gabriel Ventura per prevaricació, estafa, frau i tràfic d’influències, i implica també el seu fill Ivan. Aquest desapareix misteriosament. La seductora Daniela, membre de la bratva russa ha d’aconseguir, com sigui, uns diners malversats pels Ventura. I el sergent Sebastià Oliver i l’agent Montse Martínez, se les veuen per treure l’entrellat de l’enrevessada situació. Uns personatges involucrats o enganyats per la impostura, que aporten el seu granet de sorra, per lligar la història en un relat sense fissures, enmig d’una escapada road movie que us portarà a Luxemburg, la Lorena, Verdun, París, i Perpinyà.
Hauràs de fer de matrioshka. N’has sentit a parlar de les famoses nines russes que en clouen d’altres a dintre?
La divina Julia, de Fran J. Conde
En el año 4 d. C., Julia, hija única del emperador Octavio Augusto, lleva siete años desterrada en Reghium. Allí recibe la visita de su antiguo maestro, el pedagogo Clodio Manilio. Julia acaba de enterarse de la muerte de sus dos hijos mayores Cayo y Lucio, de veintitrés y diecinueve años respectivamente. Estas pérdidas suman a Julia en un estado melancólico. Mujer que pasó de ser divinizada a ser degradada y exiliada por inmoral. Su vida siempre fue una constante cadena de acontecimientos trágicos, ligados al destino a la Roma, que pasa de República a Imperio.
Gracias a Clodio, Julia comienza a rememorar su pasado. Recuerda la infancia junto a su madrastra Livia, sus relaciones con su padre Octavio, la evocación de sus tres matrimonios, con Marcelo, Agripa y Tiberio; así como sus fiestas romanas, sus aventuras amorosas, su misterioso viaje a Oriente y la sucesión de acontecimientos políticos y familiares que la llevaron al destierro…
Si quieres saber más del autor y si te interesa la historia antigua y la arqueología consulta su blog.
Els petits relats ens mouen, recull de relats del I Concurs Verum Fictio i Vila del Llibre
El lema «llegir el passat per escriure el futur» ha inspirat històries amb trames de tota mena que ens transporten segles cap endavant com a les viles de L’Escala i Sitges, on el paisatge de costa i els espais emblemàtics conviuen amb canvis tecnològics que ja avui xoquen amb la nostra forma d’entendre la literatura.
Acompanya a diversos personatges en un viatge cap els records d’infantesa i joventut, entre el mar i la muntanya de Cabrils i recupera la memòria històrica oculta al cor de Calafell i en un llibre de memòries familiars.

Amb aquest recull de contes i relats ramblejaràs en el temps, creuràs els ponts de Balaguer, et sentiràs, com una de les protagonistes, estrangera en el present. Els relats i les viles han estat un mitjà per conèixer o redescobrir poblacions d’arreu de Catalunya i també per capbussar-nos en les vides d’amants de les lletres com el poeta Francesc Rossetti de Malgrat de Mar. També llegiràs sobre els orígens de la llegenda gironina del Tarlà de l’Argenteria i escoltaràs al menhir de Mollet del Vallès. L’ésser humà era artista fa milers d’anys i l’escrit sobre un tovalló de paper pot esdevenir decisiu en una relació.
Si vols presentar-te a un concurs de relats, aquesta és la teva lectura.
Proyectos Verum Fictio 2025
Con dos libros más de relatos por publicar tras Xocolata espessa y Oceà de contes, la asociación continúa con su implicación, particular o colectiva, en la organización de diversos concursos de relatos como el de la Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER) o el pasado concurso de relatos junto a Vila del Llibre. También compartimos nuestra pasión por la escritura con talleres como el de mirorelatos (Isabel Egea Mompeán en la Biblioteca Sagrada Família- Josep M. Ainaud de Lasarte), el curso de novela negra de Salvador Casas, impartido a los ganadores del concurso de relatos Verum Fictio y Vila del libre 2024 o el de Joaquim Micó sobre errores en la escritura. Todo esto unido a la novela recién finalizada de Alberto Fco. Martín Carmona. Verum Fictio tiene mucho que ofrecer este Sant Jordi 2025.
También puedes divertirte con algunos de nuestros clásicos:
- 44 de la calle Armonía, de Carmen D. Casino
- Mucho cuento, de Lola Toledano González
- Las cenizas del bastón, de Eva Gavilán
¡Síguenos!